WELCOME TO MY BLOG
Why is it THE VOCIFEROUS-FILLE?

Vociferous is an adjective which can be defined as an expressing opinions or feelings in loud and confident way

Fille is actually a French word mean a girl.

I take this blog as a medium for me to share my opinions or knowledge with other people. Feel free to read and have a blast! ;)

Friday, March 29, 2013

Realiti Diploma Farmasi UiTM

Assalamualaikum,
 
It's been so loooooooong, I didnt post anything. Kinda lost in my own world, flew with all the drugs. Hihihi. Now, Im back to write and share something. I think this can be the follow up of Matrics or Diploma post. I feel it's a need for me to write and share this, and it's a pleasure for me to share some knowlodge and give knowledge to others. Well get back to the heading up there. This post gonna 'reveal' the truth of Dip of Pharmacy UiTM which im taking now. Cewahhh. Sekarang saya di akhir sem 2. hihi.  
 
Okay, program ni (Dip in Pharm Uitm) ambil masa 3 tahun pengajian. 2 tahun sesi pembelajaran di kampus dan 1 tahun hospital training (Practical). Perlulah anda semua tahu, program ni dah tak menawarkan fast track. Sebabnya, program Dip Pharm ni tumbuh seperti cendawan dan banyak IPTS dah tawarkan. Utk menjaga kualiti graduan, thus, Uitm terminated this offer and all the student have to go through all the 3 years. Well, nampak macam panjang, tapi percayalah Uitm ni banyak sangat cuti, so takkan rasa pun dah 3 tahun berlalu. Hehe. To proceed BPharm, kene dapat CGPA 3.8. Huhu. Tapi ada ura ura kata dah turun 3.5. Tu kena search balik la ye kwn kwn.
 
So kehidupan sebagai seorang student dip in pharm uitm ni macam mana ea? Im gonna tell you the truth la kann, our faculty located at UiTM kampus Bertam (dip program). Yang kat Puncak Alam tu untuk degree ye kawan kawan. Kolej means tempat tinggal kita orang dekat Kampus Permatang Pauh (main campus). So everyday, pukul 7.30 pgi we gotta catch a bus and start our journey to bertam, which took almost half an hour paling cepat. Schedule seriously packed. Credit hour: 20. Tapi masuk sem 3 onwards subject dah berkurang. Class sampai petang, usually balik pukul 4 petang and sampai kolej pukul 5 ptg. Mula mula rasa la bebanan yang teramat, lama lama we get used to it :D
 
In terms of study, bestlah kot, sebab dah tak belajar physics lagi tapi belajar physical chemistry, which not so much different pun. Hehe. Tu satu subject je, subject lain best. Contohnya subject liquid dosage form, kita siap compound ubat tu sendiri tau. Not only Liquid Dosage, but also Solid and SemiSolid. Later we gonna compound ointment and cream. Wuu, excitednyaa. Hehe. Bestlah senang cerita. Ni satu advantage la kan, bila proceed degree, dip takers dah ada basic kukuh. Walaupun cuaca kat sini panas sikit, and sometimes ada beberapa faktor yang melunturkan semangat tapi overall Im so grateful to be thrown here. I never feel regret.
 
Lagi apa ea nak cerita? Hm, for those who really want to be a pharmacist, or even a doctor or dentist but feel like studying in comfort zone(no rush), I highly recommend you to take this course. The environment of studying in foundation/matrics are totally different from those who take up dip. Even we have a packed schedule too, but I believe dip takers have more time. Plus kalau pointer drop, we have few semester to boost up our pointer. This is only part of my opinion. Wishing you all the best, hope tht this post helps. Have a blessed day ahead. Any inquiries, comment jelah okay :)

13 comments:

Nur Syahira said...

Akak spm berapa? :)

Anonymous said...

Owrte . Tqfyi.:) . Sy pn pat dip pharmcy kat uitm bertam . Bru nk msk sem1 . .. rupanya kat uitm bertam ni xd kolej la eh .. n ulg alik dr uitm prmtg pauh .

Anonymous said...

Belajar ni senang ke ? Ada selalu kena buat presentation ?

sewakereta bertam said...

assalam nina :)
akak tumpang post kat sini ye. kalau2 nina atau kawan2 atau junior tengah cari kereta sewa utk buat assignment kat luar ke.. boleh contact akak ye. 019-9000194. akak duk bertam perdana.
wish you all da best in studies :)

Anonymous said...

kak, nak tanya sikit. kalau kita amik dip. farmasi. nnt degree kena berapa tahun?

Anonymous said...

I would like to ask about the qualification in dip pharmacy in uitm. I got 7as however I got c+ for my bio due to the sickness I had on the test day. Do you think I'm still able to apply this? And is there second intake in dip pharmacy?

Anonymous said...

Course ni ramai x lelaki kak?
Sye akan masuk course ni pade bulan 6, 2015

Anonymous said...

aslkm kak subjek spm yang kena score apadia and sekurang-kurangnya kena dapat apa?

anisathiqah . said...

Kalau ambik diploma farmasi boleh sambung degree ap lagi eh selain in pharmacy jugak? Kalau dentistry tak boleh eh? 😉😃

Anonymous said...

thanks akak for the wonderful info..saya ada b+ for fizik n b for add math..akak rasa saya bole bawak x course dip farmasi ni dgn result saya?

A'in Rizal said...

Apa beza diploma farmasi dgn degree farmasi.. mohon pencerahan

Anonymous said...

salam..saya baru lepasan spm..nk tnya,kalau ambil diploma farmasi maknanya kena amik ptptn ek

Bua Velvet said...

every morning ade bus hantarkan ker? wht abt bile nk balik ke kampus blk?ade bus x?