WELCOME TO MY BLOG
Why is it THE VOCIFEROUS-FILLE?

Vociferous is an adjective which can be defined as an expressing opinions or feelings in loud and confident way

Fille is actually a French word mean a girl.

I take this blog as a medium for me to share my opinions or knowledge with other people. Feel free to read and have a blast! ;)

Wednesday, June 1, 2011

After a long silent ;)

Bismillahirahmannirahim, 
Assalamualaikum and Hello peopleeeee ^__^

Alhamdulillah, after a long silent, here I am back to the town. HEHE. Dah berhabuk, bersawang segala ber dah dekat my baby bloggy ni. Pity her ==. I dont know where should I start. Too many story, to be shared. Hurmmmm, fyi lah kan, everyone semua semester break for two weeks, We, form 5 students of Samura, proudly given only a week to have fun at home after three weeks exam. Awesomeeeee rite? Gua sedih betol aa, tapi dalam masa yang sama gua suka jugak, sebab if wa dodok umah 2 weeks, memang terbang melayang segala ilmu wa. Dekat rumah ni tatau lah, liat sungguh nak belajar. Dulu masa dekat sekolah, cari tempat macam dekat rumah, so senang nak belajar. Ni sekarang balik rumah, kene cari tempat nak belajar macam dekat bilik study aspuri. Pelik sungguh. Ibu pun cakap, if Nina ni balik rumah ibu risau, dia tak belajar. Memang aa, kalau dah ada internet, katil, air cond sape pun tak tergoda. Haishhhh.




Ni bedmate saya, nama dia Dbaa
Muka Nina yang serabut, stay up sampai pukul berapa ntah


Okay, tak payah cerita pasal kelemahan diri kat sini, doa doakan Nina getting better lah okayy kawan kawan. Bolehkan? Okay, proceed. I think I start to love Samura already. Dulu, I felt that I dont have life at Samura. Im lifeless. But now, Alhamdulillah, im no longer lifeless. I love my classmates so much. They are just like another box of my crayon that coloured my life. Everyday my heart grow fonder and fonder with them even there's quote said tht absence makes the heart grow fonder but they absolutely in front of my eyes. I start to have a close relationship with, Syera Pa'aa, Mahfuzah, Bubble, Maizura and many moree. We love to hug each other. I think that is the key of a strong relationship. A strong bond. You can try and see whether it's working or not. Butttttt! Ermm, with you mahram only okay, ajnabi are strictly not allowed.


Mahfuzah, Pa'aa, Zack


And one thing special about them, they are always there when we need them. They do give hundred percent of support. When I felt sad, they try to cheer me up. Gave some advices. They are also a good muslimah. They guide me to the right path. For example, bila dekat DM(dewan makan), macam biasa nak makan singsing lengan baju, usually pa'aa will come to me and immediately pull my sleeve down. Mereka tolong tutupkan aurat kita, supaya kita tak dapat dosa. Sikit pun saya tak rasa macam ' Eeeehh budak ni apehal pulak' tapi saya rasa malu. Lagi malu kalau lelaki yang tegur. Tapi so far belum lagi laki tegur. My classmates yang lelaki pun begitu, mereka sangat menjaga aurat kami. Andai terbuka, mereka tegur. Ya, malu, tapi itulah yang akan buat kita ingat sampai bila bila. 


My crayons. Ada lagi ni, hilang.


At this this moment I felt thankful. Samura is a turning point for me. As what I told you in the previous entry, badan dakwah, BADAR samura, really active. Every friday, ada program called Kalam Nisa'. Naqibah semua buat preparation bersungguh sungguh untuk program ni. Banyak gila input yang dia orang bagi. Alhamdulillah so far sepanjang program surau Nina belum pernah nak terlelap lelap lagi. Masih segar bugar.Cuma budaya Al Quran je masih tak dapat mengawal diri. Syaitan banyak betul bergayut di bulu mata hamba yang nipis ini. Tapikan bila malam penghayatan sakit hati je melihat hamba hamba Allah yang melanding kan diri. Kadang kadang terdetik di hati kecil, 'aku pun penat juga', lagi sakit bila nengok itu budak form 4. Tapi takpelah, be positive jelah. Mungkin bila saya di tempat mereka mungkin saya akan melakukan perkara yang sama. Who knows? But Im really hoping that I wont do that. InsyaAllah


Saya sangat respect Naqibah sekolah saya. Even dia orang semua sama batch. Especially classmates saya. Saya sangat impressed dengan Nurul Mahfuzah bila dia sampaikan usrah pasal couple. Dia buat saya jatuh hati pada lagu ni, Cinta Terakhir by Aiman. Nina aseklah duduk ulang ulang lagu tu. Sampai masa birthday Nina pun Ain dengan Ezziey dedicate lagu ni dekat BGWard. Then, Fatimah dengan Zack pun naqibah yang sangat dikagumi. First thing mereka memang gila pandai. Ranker, top 5 kot. Ada satu hari kita orang duduk kat library sama sama. Then tiba tiba isu pasal wearing hijab ni timbul antara kami. Then, apa yang Nina sangat ingat bila Zack cakap, orang selalu cakap buat apa nak pakai tudung kalau tak ikhlas, tapi sebenarnya dia orang tak realize, even mereka pakai tudung tanpa keikhlasan, mereka telah terhindar daripada mendapat dosa. Soal ikhlas itu, umpama bonus. Jika hadir keikhlasan maka dapat lah pahala keikhlasan. After that, I was like, why I never think that way. Tapi soal hijab ni sangat sensitive, terpulang kepada individu. Maaf andai anda terasa, hanya sekadar bercerita. 


HEE, Ni nama dia Syeraa, gambar kiri Syera tk bsedia. HAHA


Macam tulah ceritanyaa. Nak cerita jugak, pasal Syera. Syahirah Adila Mohd Shah. Recently close dengan dia. Maybe sebab choir sama sama kot. Then, Nina banyak bercerita dengan dia. Syera ni banyak tinggalkan kesan mendalam dalam hidup Nina. Bila Nina balik rumah, nak cerita dengan ibu pun, sikit sikit syera. She always support me, give me advice. Kan Nina ada cerita kat entri lepas dia ada bagi nina love notes kan. Nak taw ap dia tulis? Mungkin korang yang dah baca Versus taw kot. Syera kata ada certain dia amik dari situ :

All the verses in the Quran are like personal love letters from god to us. If you want to find solace and balm for the sore, the words will heal it straight away, sooth you any time.

Changing for good is not a sin or a crime, Though it will cost you blood and tears for a start . All the best in your life, I hope Fates Fare you Well 
20 February 2011


Another one :


Kalam Al Habib Umar

Menangislah ketika berdoa kerana ia mendatangkan kecintaan pada tuhan,
pengharapan tiada tandingan dan rasa kemanisan iman,

Seringlah pandang ke langit agar kita mudah mengerti bahawa kita hambanya yang kerdil,
keraplah berfikir tentang diri sendiri, barulah kita mudah sedar kita istimewa :)

You choose LIVE HELL or LIVE WELL
May Allah Bless, I hope fate fares you well..



Those are words that really make me think twice. Mungkin korang cakap ala kata kata amik dari buku. But I still feel impressed. Dia menjalankan tanggungjawab dia sebagai seorang kawan dan juga seorang pendakwah. Syera, terima kasih banyak banyak sebab tinggalkan coretan dalam hati saya <3 Lagi sorang Nina nak cerita pasal Fathiah Nabilah nama dia. Dia ni naqibah dorm nina. Haha, dia naqibah slumber. Bila nina rasa something nina suka cerita dekat dia, sama macam naqibah lain dia pun bagi advice. Buat aku fikir lagi. HAHA. Dia selalu bagi support. Bila ada case related to benda halus dekat asrama, Nina takut. Then dia cakap, 'Nina takut ea. Relax jelaaa'. HAHA. Penakut rupanya aku ni. Hurm macam tulah. Bila saya dekat SAMURA saya realize, bila kita nak buat baik, akan ada ramai orang yang bagi support. 


Haa, hari tu kan Nina ada baca satu buku ni tajuk dia Mahligai Cinta Taj Mahal. Nina tak nak cerita jalan ceritanya macam mana. Cuma nak bagi tahu, dengan buku tak sampai 500 pages saya telah mendapat banyak input. Saya teruja. If ada masa nanti nina cerita lah apa inputnya. 


So conclusionnya, Samura is my turning point. So Nina dah nampaklah hikmahnya kenapa tercampak di situ. Sedar tak sedar, dah nak habis sekolah pun. How time flies. Kadang kadang masa mandi bru realize, aku student Sains Muar rupanya. Aku dah lalui life dekat asrama ni dh setahun lebih. HAHA. Macam orang tk betul. Banyak banyak masa, masa mandi jugak terfikir. Well masa tu je yang free nak buat macam mana. Kan? Okaylah till here kot. Keyboard off. Salam ^_____^





PS : Thanks to all friends, tht have give such a big implication in my life. Im hoping tht Allah will pay back all of yr kindness. 


Fr anyone who think that Im such a hypocrite person, or someone who 'cakap nak gempak je', you may say anything. Everyone deserved to change. So I am. But I need time and support. Pray fr me <3

2 comments:

twinkle twinkle said...

samelah,,sy dulu pon xsuke duduk integom,,skrg da mule jatuh cnte dgn integom:)

miss khairun nazihah said...

wahh, nice blog hee :) (baru follow)
yeah, wajib sayang kn samura tau!
samura is the best school kot for me laa.
mcm2 kite blaja dr samura.
good luck in spm btw :)

-akak katil syera :P-