WELCOME TO MY BLOG
Why is it THE VOCIFEROUS-FILLE?

Vociferous is an adjective which can be defined as an expressing opinions or feelings in loud and confident way

Fille is actually a French word mean a girl.

I take this blog as a medium for me to share my opinions or knowledge with other people. Feel free to read and have a blast! ;)

Wednesday, January 25, 2012

Khas untuk calon lepasan SPM

Assalamualaikum and Mon Bonjour les amis <---- French language meaning Hello my friends

Hari ni Nina nak buat satu entri khas untuk kanak-kanak lepasan SPM. Firstly saya amat bersyukur dan berbangga menjadi sebahagian daripada warga SAMURA, dan sememangnya takdir dan rezeki saya untuk mendapat tempat disana dan menjadi sebahagian daripada batch 28. Alhamdulillah. SAMURA ni dah agak lama lah kan. So our school have their own Alumni Organisation. They were really helpful you know, we are like a really big family. Setiap tahun mereka akan datang sekolah kami buat program dan aktiviti macam macam. Bagi motivation and etc. 

Dalam entri before this Nina ada sebut nama Abang Syahir kan, okay He is one of the Alumni. Dia Ketua Pelajar batch 25 kot. Tk ingat. He's now studying biomedic at Russia. Dia facilitator my class. Selalunya setiap event diketuai oleh Kak JR then mesti ada Abg Hisham. Kak JR ni seriously baik gilaa. Since Nina form 4 kot, hati dia memang betul lah dekat SAMURA. Tak pernah putus putus create event. The latest, she create a group called SAMURA Young Ambassadors (SaYa). Thnks to Cino fr add me in.

Under this group, there were few events. One of the events is Hala Tuju selepas SPM. Okayy, wht can I tell you here, Im really glad and I do feel such a great relieved after reading many posts from seniors. They shared their experience on study. Of course many of them who shared were graduated from overseas. Many of them were still studying. Paling aku suka sekali bila ada sorang abang ni cakap try to avoid class of January in UTP because tht one is non-sponsored. Plus Aina also told me she get an offered to study in UIA fr class of January but required to pay deposit RM14K.

So, Alhamdulillah pasal class of January ni aku dah berjaya tolak tepi. In this entry InsyaAllah I'll share with you guyss tentang pengalaman my seniors. Banyak Nina just screen captcha je, so that it's easy fr you read.

Kakak ni ambil course Actuarian Science. Specialization dia Actuary. Nina pernah dengar pasal actuary ni daripada Syera Dila bila dia nak pergi interview Khazanah. So Khazanah pun tawarkan scholar untuk course ni. 






This one is GEOSCIENCE. Bakal geology and ada few career under it. Ada dua orang abang yang amik geoscience and promote gilaa dekat kami. Hehe.


Chemical Engineering



Kejuruteraan Perancis




Kejuruteraan German

Architecture New Zealand
MD, BIOMEDICINE


Optometri

Dietetics



Okayyy, tht's all je yg Nina mampu share. Credit to all my seniors fr great information, and to Kak JR, thnks fr allowing me to share this. Hopefully it will help you guys. Ilmu ni untuk dikongsi, salah satu matlamat blog ni diwujudkan. Have a nice day! :)

2 comments:

twinkle twinkle said...

thnx :)

Anonymous said...

good efforts nina..
keep it up
yeah.. ilmu itu utk dikongsi
semoga memberi manfaat pada yang lain juga, insyaAllah

All the best in whatever you do
May Allah guides u all the way
ingat mak ayah dalam setiap tindakan dan kepada Allah jua kita sandarkan penggantungan

best wishes : kak JR