WELCOME TO MY BLOG
Why is it THE VOCIFEROUS-FILLE?

Vociferous is an adjective which can be defined as an expressing opinions or feelings in loud and confident way

Fille is actually a French word mean a girl.

I take this blog as a medium for me to share my opinions or knowledge with other people. Feel free to read and have a blast! ;)

Monday, September 21, 2009

Raya Punya Story Part 1

Sejak sekian lama tak menyinggah di sini. Kadang kala hanya pass by sahaja tak menulis. Mungkin kerana malas atau tak punya topik. Tapi kali ini aku terpanggil untuk menulis dan terlalu banyak untuk dikhabarkan dan dikongsi kepada semua. hehe. Tirai Ramadhan kini sudah belabuh dan Syawal menjelang tiba.

Raya Pertama

Raya this year, tak begitu meriah buat aku dan feeling itu tidak se-Excited tahun sebelum sebelumnya. Mungkin kerana this year PMR kot. Tapi first raya kami tetap beraya wehh. Melaram tetap melaram. Hobi saya tuu. As usual pagi raya pergi rumah atok dekat je kat Kg Melayu. 10 mnit perjalanan sampai. Memang kebiasaan akan balik kg ibu sebab grandparents belah ayah dah tkda.


This year, semua adik beradik ibu balik except family Uncle Man yang berada di London. Agak meriah la jugak. Semua cousin ada. Pagi raya kena la happy happy kan. Tak boleh masam masam. Kat rumah pagi makan laksa Johor. Aku yang dok ngacau memalam. Penat mengalahkan kacau dodol beb HEHE.
Kat rumah atok makan Nasi Beriani. Walaweyy masyukk beb. Sedapp.



Tahun ni kami pilih Merah :)


After dah bersalam-salaman kat Kg Melayu, family kiteorang bergerak ke Felda Sg. Sayong. Ada sesiapa orang sayong sini? Herm, kat situ kampung ayah. Kita orang pergi sana sebab nak pi melawat kubur arwah atok nan arwah atok ibu. Usually every year family ibu akan pegi, tapi this 2 years tak pegi sebab Tok Mat dah uzur. Then arwah Tok Ngah pun dah meninggal last year. Agak terkilan la jugak sebab tak pergi rumah dia last year then masa dia pass away pun kitaorang tak pi. urmm


After pergi kubur singgah rumah Pak Andak, abang ayah. Pak Andak duduk rumah arwah atok. Tak banyak pun berubah kat situ. Lepas dah siap, kita orang pun bergegas pi Kulai. Rumah baru Papa nan Mama. Act, rumah parents nado. Kiteorang panggil Papa&Mama. hee. Jangan tanya kenapa oke. Mang dari kecik panggil cmuhh. Hee. Rumah depa besar gila. Semi-D ala ala banglo. Dapur je yang sambung. Seronok nengok rumah orang.


Kite pegi sekejap je, sebab after pi rumah Kulai, siblings ibu nak datang rumah kami pulak. So kene lah get ready. Kat rumah kita makan laksa ja. Penat taw. Aku kene jadi Tukang Cuci. Selama ni pinggan sendiri pun bibik cucikan tapi bila orang datang aku pulak jadi bibik dok cuci pinggan orang. Nasib baik setahun sekali. HEEEE. Malam, pergi area Larkin je. Pergi rumah mertua Mak (kakak ibu) then pergi rumah Mak&Abah.


Dok pi rumah Mak&Abah ni seronok sikit. Dapat cuci mata dengan pokok pokok yang menghijau. Almaklumlah, rumah architect landscape. So banyak lah pokok. Then Abah baru bina satu tempat ni. Ala ala, rumah kecik dua tingkat. Bawah ade tempat kucing atas tempat tuition. Seronok. Malam malam berangin jaa. Haa, kucing kucing dia pun comel. Kucing parsi. Baru beranak. Gilaaa comel. Huhhh. First day, collection adalah 100+. Ikutkan dah besar tak dapat ag, tapi saya tak kira saya masih belum bekerja meyyy. HEHE :PP



Familyyy Besaa

1 comment:

b ;) said...

salam aidilfitri ! :P
maaf zahir dan batin yerr :)